Skocz do zawartości
Dzień Dziecka z CSHacked

Przepis na..... Bigos?!


Tekutomodo
# CSH External VIP Project

Masz dosyć problemów z czynnikiem zaufania w CS2 lub notorycznymi banami?

Sprawdź CSH External VIP Project.


Więcej informacji  

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś sposób na bigos!  

Składniki to

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 2 cebule, drobno posiekane
  • 2 łyżki oleju
  • 1 pętko kiełbasy zwyczajnej, pokrojone w plasterki
  • 250 g wołowiny bez kości, pokrojonej w kostkę
  • 250 g cielęciny (lub łopatki wieprzowej), pokrojonej w kostkę
  • 100 g boczku, pokrojonego w kostkę
  • 150 ml czerwonego wina
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  • 1/2 garści suszonych grzybów
  • 1/2 garści suszonych śliwek
  • 2-3 liście laurowe
  • 3-5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • Kapustę przepłukać pod bieżącą wodą jeśli jest bardzo kwaśna. Odcisnąć z nadmiaru soku, a następnie poszatkować. Włożyć do dużego garnka i zalać wrzątkiem, dodać śliwki, liście laurowe i ziele angielskie. Dusić, aż zmięknie (ok. 50 minut).
  • W międzyczasie zalać suszone grzyby wrzątkiem w małym garnuszku. Odstawić.
  • Cebulę podsmażyć aby się zeszkliła. Do podsmażonej cebuli dodać kiełbasę i zesmażyć na rumiano.
  • W oddzielnym garnku zagotować ok. litr wody. Do wrzątku dodać wołowinę, cielęcinę (lub łopatkę) i boczek. Gotować około 20 minut, a następnie mięso odcedzić.
  • Gdy kapusta będzie już miękka, dodać grzyby (odcedzone i pokrojone na małe kawałki), mięso oraz cebulę z kiełbasą. Gotować na małym ogniu bez przykrycia przez 20 minut. Jeśli jest za dużo wody, należy ją odlać.
  • Dodać czerwone wino i gotować jeszcze 15 minut. Doprawić majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem. Dodać przecier pomidorowy (opcjonalnie) i podgrzać jeszcze dobrze całość, mieszając. Jeśli bigos jest zbyt suchy, podlać wodą po grzybach.
  • Jeśli chcemy, by bigos był smaczniejszy, można go jeszcze dusić na małym ogniu pod przykryciem przez godzinę. Należy jednak pilnować, żeby nie przywarł i od czasu do czasu mieszać, a jeśli jest za suchy - podlać wodą z grzybów.
  • Cieszymy się bigosem :D allrecipes.pl/przepis/3625/bigos-tradycyjny.aspx Źródło

nie ma raju bez węża 

Odnośnik do komentarza
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

  Tagi

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Regulamin. Polityka prywatności